HALAMAN UTAMA > ALHIKMAH GEMSTONE > Kecubung
 
 

 
 
 
 

Kecubung

 Amethyst yang juga dikenali sebagai kecubung merupakan batu yang berwarna ungu. Kecubung berasal dari perkataan Greek yang bermaksud penawar dimana wujud kepercayaan lama menunjukkan arak yang diminum di dalam gelas amethyst tidak akan menyebabkan sipeminumnya menjadi mabuk. Amethyst atau kecubung mempunyai kekerasan 7 pada skala Mohs. 

Kecubung dipercayai telah mula digunakan sejak zaman awal Mesir kuno. Kecubung yang berkualiti hanya boleh didapati di negara-negara seperti Brazil, Uruguay, Siberia, Russia dan India. 

Batu Kecubung merupakan batu permata yang popular sebagai bahan perhiasan raja-raja dan pembesar-pembesar negara zaman lampau. Batu ametis dikenal akan warnanya yang ungu namun warna batu ametis juga ada yang ungu muda, ungu kemerah-merahan, ungu kebiru-biruan dan bahkan ada yang hampir hitam. Batu Kecubung/ Amethyst merupakan birthstone untuk mereka yang lahir pada bulan Februari. Dimata umum masyarakat, kelebihan dan keistimewaan kecubung ialah untuk pengasihan dan bisa mewujudkan aura menawan kepada pemakainya

KEGUNAAN BATU KECUBUNG:

1.      ketulusan

2.      mengendalikan amarah

3.      pelindung peminum minuman keras

4.      penyebar bibit budi pekerti yang mulia

5.      mendatangkan rasa kasih saying

6.      pemberi ketenangan dalam menempuh ujian

7.      pemberi semngat untuk mengatasi segala macam kesulitan

8.      mengobati penyakit jantung dan penolak bahaya racun

 

Batu  kecubung asihan (amethyst) mahar Rp. 250.000,- 

 

 

Kecubung Teh Mahar Rp. 1.000.000,-

 

Kecubung Es Mahar Rp. 1.500.000,-

 

ALHIKMAH MENGUTAMAKAN MUTU DAN MELAYANI SEPENUH HATI

 

 
 

Alhikmah77.com